Kamarai jogtanácsosi felvétel2017-09-25 07:43:28

Mától érhető el a felvételi kérelem űrlapja
2017. október 01.

A kamarai jogtanácsosi és jogi előadói felvételi kérelem benyújtásához szükséges űrlap a 

https://ugyvedikamara.hu

címen érhető el. Az űrlapon bármely területi kamarához be lehet nyújtani a kérelmet, így mindenkinek ezt a felületet kell használnia. 

A kitöltéssel kapcsolatos kérdéseiket, észrevételeiket a segitseg@ugyvedkapu.hu emailcímen tehetik fel. Ha sürgős segítségre van szükségük, a + 36 1 475 05 05 telefonszámot hívhatják.

Kérjük, hogy ha problémába ütközik, elsőként nézze át korábbi hírleveleinket és tájékoztató honlapunkat!

Kérjük, ossza meg hírlevelünket minél több kollégájával! Jó munkát kívánunk!

 

A területi ügyvédi kamararák munkatársai

 

 

A felvételi kérelem kitöltésének menete
2017. október 01.

 1. A felvételi kérelem kitöltéséhez elsőként be kell jelentkezni ügyfélkapuval. 
 2. Az ügyfélkapus bejelentkezés után létre kell hozni egy felhasználói profilt a négy természetes személyazonosító adat megadásával (az Üttv. 1. mellékletének 35. sora szerint) 
 3. Végül opcionálisan (első sorban szünetelő ügyvédnek, de minden volt kamarai nyilvántartott számára kötelezően) meg lehet adni azt a területi ügyvédi kamarát, ahol utoljára nyilván volt tartva, vagy ahol még nyilván van tartva (a kamarai azonosítószámmal együtt - lajstromszám, anyakönyvi szám, KASZ stb. -, ezeket jellemzően a felvételi vagy más, névre szóló kamarai határozatokból lehet megtudni) 
 4. Ezen lépések után lehet kitölteni a megfelelő kamarához benyújtandó megfelelő kérelmet 

Fontos tudnivalók a kitöltéssel kapcsolatban: minden, az Üttv. által előírt adatot, feltételt igazoló dokumentum (egyszerű) másolatát kell csatolni, függetlenül az esetleges korábbi kamarai nyilvántartásoktól. A szükséges dokumentumok listája:

 • Végzettséget bizonyító okiratok egyszerű másolata (diploma, PhD, szakjogászi bizonyítvány, szakvizsga-bizonyítvány - praktikusan telefonnal befényképezve) és adatai (a 2006 után kiállított diplomák és PhD-k esetében az Oktatási Hivatal adatbázisából fogjuk ellenőrizni az adatokat, eredeti okirat másolatára nem lesz szükség) 
 • Az arcképes igazolványhoz szükséges arcmáskép (1:1 oldalarányú) 
 • Munkáltatói igazolás és nyilatkozat (opcionálisan a munkáltató közhiteles nyilvántartásban nem szereplő adatait igazoló okirat másolata) - ennek részleteit lásd lent! 
 • Erkölcsi bizonyítvány - ennek részleteit lásd lent!

 

Munkáltatói igazolás és nyilatkozat
2017. október 01.

A munkáltatóknak kötelező igazolnia a munkaviszonyt, valamint nyilatkoznia az elektronikus ügyintézés és a munkavégzés feltételeinek biztosítását. Ezt javasoljuk a letölthető nyomtatványon elvégezni, amelyet aláírás után PDF dokumentumként kell csatolni. Elektronikus aláírási formát (.es3, .dosszie, .asic) a kérelem űrlapja nem fog elfogadni. 

 

Abban az esetben, ha a munkáltató képviselőjének képviseleti joga nincsen bevezetve közhiteles nyilvántartásba, az igazolást ki kell egészíteni egy okirat egyszerű másolatával, amely ezt a jogot igazolja. Ezt nem kell külön csatolni, elegendő az igazolással összefűzni (-szkennelni) egy PDF-ben. 

 

A kamarai jogi előadók számára egy kissé módosított, új űrlapot hoztunk létre, kérjük, lehetőség szerint ezt használják! 

Ha a munkáltató szervezet adatai eltérnek a közhiteles nyilvántartásétól, vagy még nincsenek bejegyezve, illetve nem kérhetőek le onnan, akkor fel kell tölteni egy, az adatokat igazoló okirat egyszerű másolatát is (PDF-ben)

 

Megjelent a regisztrációs díjról szóló miniszteri rendelet
2017. október 01.

A 2017. szeptember 29-i, 159. számú Magyar Közlöny (PDF, direkt link a letöltéshez) tartalmazza a regisztrációs díjról szóló 12/20127 (IX.29.) IM rendeletet. 

 

A rendelet szerint: 

 • új kamarai jogtanácsosi felvétel kérelmekor 80 000 forint
 • kamarai jogi előadói felvétel kérelmekor 40 000 forint
 • szünetelő ügyvédek számára kamarai jogtanácsosi felvétel kérelmekor 21 600 forint fizetendő. 

A fizetés részletes szabályait a rendelet tartalmazza.

 

Erkölcsi bizonyítvány igénylése
2017. október 01.

A kérelem benyújtásának kötelező melléklete az erkölcsi bizonyítvány igénylése. Ez évi 4 alkalommal ingyenesen (az 5. után 3 000 forintba kerül alkalmanként) és időráfordítás nélkül igényelhető Ügyfélkapuval a BM nyilvántartásából. 

 

Bejelentkezés és a személyi szám megadása után a speciális igazolás lehetőségét kell választani. "A következő törvénynek való megfelelés igazolását kérem" felirat melletti mezőbe kell elkezdeni begépelni az "ügyvédi" szót, majd kiválasztani a megfelelő jogszabályt. (2017. szeptember 29-én még nem szerepelt benne az Üttv., ha október 1. után sem lesz benne, akkor megfelel az "ügyvédi kamarai tagság"-ról szóló hivatkozás is!)  

 

A tovább gomb megnyomása után a címtípusok közül az utolsót válassza ki ("A bizonyítvány továbbítása kiválasztott szervezetnek"), majd gépelje be az Ön által választott kamarát. Az értesítés és a levelezési cím után már csak az ellenőrzést és a benyújtást kell elvégezni. 

 

A Webes ügysegéd helpje.

Vissza